Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę na niedzielnym rosole

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kapuśniak z ryżem to smaczna i lekka zupa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Kapuśniak z pekinki z ryżem to smaczna i treściwa zupa, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Zupa zawiera minimum składników i można ją ugotować na niedzielnym rosole, więc jest przy okazji tania.
Składniki
1/2 kg kapusty pekińskiej
3 szklanki rosołu drobiowego
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę posiekać i dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać w garnku bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać masło i mleka, przyprawić solą i pieprzem oraz 'jarzynką", zagotować.
Mąkę rozprowadzić zimną wodą, mieszając wlać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.