Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę na niedzielnym rosole

2021-03-29
Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę
Autor: Shutterstock Kapuśniak z ryżem to smaczna i lekka zupa.
łatwy
20 min
4

Kapuśniak z pekinki z ryżem to smaczna i treściwa zupa, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Zupa zawiera minimum składników i można ją ugotować na niedzielnym rosole, więc jest przy okazji tania.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać i dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać w garnku bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie dodać masło i mleka, przyprawić solą i pieprzem oraz 'jarzynką", zagotować.
  • Mąkę rozprowadzić zimną wodą, mieszając wlać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.
  • Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.