Aksamitna zupa z soczewicy i pasternaku - dietetyczne danie o kremowej konsystencji

Aksamitna zupa z soczewicy i pasternaku - dietetyczne danie o kremowej konsystencji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z soczewicy i pasternaku to pożywny posiłek na chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z soczewicy i pasternaku jest bardzo treściwa. Aksamitny krem syci na długo i daje energię na cały dzień. Jest też bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć składniki, podlać bulionem i pozwolić jej się ugotować.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

  • 50 g czerwonej soczewicy

  • 2 korzenie pasternaku

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

  • 4 plasterki chudego boczku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek pokroić i podsmażyć na chrupiąco na suchej patelni.

  • Warzywa obrać i pokroić, dorzucić do boczku i smażyć na małym ogniu, dodać soczewicę i wymieszać.

  • Po chwili podlać bulionem lub wodą, zagotować i przykryć. Gotować do miękkości ziaren.

  • Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito, przyprawić. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.

Ocena: 5