Aksamitna zupa z soczewicy i pasternaku - dietetyczne danie o kremowej konsystencji

2021-03-29
Aksamitna zupa z soczewicy i pasternaku - dietetyczne danie o kremowej konsystencji
Autor: Shutterstock Zupa z soczewicy i pasternaku to pożywny posiłek na chłodne dni.
łatwy
20 min
4

Zupa z soczewicy i pasternaku jest bardzo treściwa. Aksamitny krem syci na długo i daje energię na cały dzień. Jest też bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć składniki, podlać bulionem i pozwolić jej się ugotować.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 4 plasterki chudego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić i podsmażyć na chrupiąco na suchej patelni.
  • Warzywa obrać i pokroić, dorzucić do boczku i smażyć na małym ogniu, dodać soczewicę i wymieszać.
  • Po chwili podlać bulionem lub wodą, zagotować i przykryć. Gotować do miękkości ziaren.
  • Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito, przyprawić. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.