Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis [WIDEO]

Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z pieczonej dyni najlepiej smakuje z grzankami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Choć dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, jej zastosowania kulinarne są ciągle rozwijane. Z dyni przygotowuje się np. pyszne zupy. Proponujemy zupę krem z pieczonej dyni - esencjonalną i w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki

  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku

  • 1 szklanka gorącego mleka, ew. rosołu

  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

  • sól, pieprz, ostra papryka

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię wykładamy na blachę, solimy do smaku i polewamy oliwą. Pieczemy przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia wrzucamy czosnek.

  • Do blendera wlewamy mleko (ew. rosół), sok z pomarańczy. Wrzucamy dynię. Doprawiamy pieprzem i papryką.

  • Całość miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.

  • Przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli zupa krem jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę rosołu. A jeśli jest za rzadka, można ją zagęścić serkiem topionym.

  • Zupę podajemy gorącą, zaprawioną kleksem z jogurtu. Najlepiej smakuje z grzankami z żółtym serem.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 3