Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis

2021-03-29
Jak zrobić zupę krem z dyni
Autor: Shutterstock Zupa krem z pieczonej dyni najlepiej smakuje z grzankami
łatwy
80 min
4

Choć dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, jej zastosowania kulinarne są ciągle rozwijane. Z dyni przygotowuje się np. pyszne zupy. Proponujemy zupę krem z pieczonej dyni - esencjonalną i w sam raz na chłodniejsze dni.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 1 szklanka gorącego mleka, ew. rosołu
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię wykładamy na blachę, solimy do smaku i polewamy oliwą. Pieczemy przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia wrzucamy czosnek.
  • Do blendera wlewamy mleko (ew. rosół), sok z pomarańczy. Wrzucamy dynię. Doprawiamy pieprzem i papryką.
  • Całość miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.
  • Przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli zupa krem jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę rosołu. A jeśli jest za rzadka, można ją zagęścić serkiem topionym.
  • Zupę podajemy gorącą, zaprawioną kleksem z jogurtu. Najlepiej smakuje z grzankami z żółtym serem.