Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis [WIDEO]
![Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis [WIDEO]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/468/jak-zrobic-zupe-krem-z-dyni.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa krem z pieczonej dyni najlepiej smakuje z grzankami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Choć dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, jej zastosowania kulinarne są ciągle rozwijane. Z dyni przygotowuje się np. pyszne zupy. Proponujemy zupę krem z pieczonej dyni - esencjonalną i w sam raz na chłodniejsze dni.
Składniki
1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
1 szklanka gorącego mleka, ew. rosołu
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
sól, pieprz, ostra papryka
4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie krok po kroku:
Dynię wykładamy na blachę, solimy do smaku i polewamy oliwą. Pieczemy przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia wrzucamy czosnek.
Do blendera wlewamy mleko (ew. rosół), sok z pomarańczy. Wrzucamy dynię. Doprawiamy pieprzem i papryką.
Całość miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.
Przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli zupa krem jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę rosołu. A jeśli jest za rzadka, można ją zagęścić serkiem topionym.
Zupę podajemy gorącą, zaprawioną kleksem z jogurtu. Najlepiej smakuje z grzankami z żółtym serem.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni: