Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [PRZEPIS+WIDEO]

Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [PRZEPIS+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krem z dyni z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera zyskuje bogatszy aromat, a także jest bardziej sycący

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem z dyni to danie popularne zwłaszcza jesienią. Można je robić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy krem dyniowy z warzywami korzeniowymi: marchwią, pietruszką i selerem. Podajemy sprawdzony przepis na niskokaloryczną warzywną zupę odchudzającą!

Składniki

  • 1 kg dyni

  • duża cebula

  • mały kawałek świeżego korzenia imbiru

  • 2 łyżki masła

  • 1 marchewka

  • biała część pora

  • pół selera

  • korzeń pietruszki

  • liść laurowy świeżo zmielony

  • pieprz czarny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek przygotowujemy wywar warzywny: por, seler, pietruszkę, marchewkę gotujemy z liściem laurowym, solą i pieprzem na małym ogniu około 45 minut (licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).

  • Dojrzałą dynię oczyszczamy, wycinając pestki i włóknistą masę. Miąższ kroimy w kostkę - mniejsze kawałki szybciej się ugotują.

  • Imbir obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Nie używajmy imbiru z torebki – smakuje zupełnie inaczej niż świeży.

  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle; po chwili dodajemy imbir. Składniki te przerzucamy do garnka, najlepiej solidnego, o grubych ściankach i dnie.

  • Dorzucamy dynię, a po chwili zalewamy całość wywarem z jarzyn. Gotujemy przez kwadrans, rozdrabniamy blenderem.

  • Gorącą zupę rozlewamy do talerzy. Warto ją serwować z pestkami dyni i kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 4,5