Zupa krem z dyni - smaczny przepis [WIDEO]

Zupa krem z dyni - smaczny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krem z dyni - gęsty, pożywny, idealny na jesienne chłody

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa krem z dyni to doskonała propozycja na jesienne dni. Zupa dyniowa jest pożywna i bardzo zdrowa z uwagi na bogactwo zawartego w niej karotenu. Dynia doskonale nadaje się na gęste zupy kremy. Żeby miała ładny kolor, można dodać szczyptę szafranu. Proponujemy prosty przepis na zupę z dyni z imbirem.

Składniki

  • 900 g dyni z gatunku Hokkaido

  • 600 g zmieniaków

  • pół korzenia świeżego imbiru

  • 2 duże cebule

  • 2-3 łyżki oleju słoniecznikowego

  • 1,8 l wywaru warzywnego

  • sok z cytryny

  • sos sojowy

  • sól

  • pieprz

  • szczypta curry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.

  • Z dyni usuwamy część nasienną, resztę dyni kroimy w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie).

  • Imbir obieramy i drobniutko siekamy (można też zetrzeć go na tarce).

  • Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

  • Dodajemy dynię, ziemniaki, imbir, krótko dusimy. Zalewamy wywarem. Gotujemy 20 minut.

  • Miękkie warzywa miksujemy blenderem na gęsty krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i przyprawami.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 5