Zupa krem z dyni - smaczny przepis

2021-03-29
krem z dyni
Autor: thinkstockphotos.com Krem z dyni - gęsty, pożywny, idealny na jesienne chłody
łatwy
40 min
4

Zupa krem z dyni to doskonała propozycja na jesienne dni. Zupa dyniowa jest pożywna i bardzo zdrowa z uwagi na bogactwo zawartego w niej karotenu. Dynia doskonale nadaje się na gęste zupy kremy. Żeby miała ładny kolor, można dodać szczyptę szafranu. Proponujemy prosty przepis na zupę z dyni z imbirem.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 900 g dyni z gatunku Hokkaido
  • 600 g zmieniaków
  • pół korzenia świeżego imbiru
  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki oleju słoniecznikowego
  • 1,8 l wywaru warzywnego
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.
  • Z dyni usuwamy część nasienną, resztę dyni kroimy w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie).
  • Imbir obieramy i drobniutko siekamy (można też zetrzeć go na tarce).
  • Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Dodajemy dynię, ziemniaki, imbir, krótko dusimy. Zalewamy wywarem. Gotujemy 20 minut.
  • Miękkie warzywa miksujemy blenderem na gęsty krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i przyprawami.