Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę dyniową

2021-03-29
rozgrzewajaca-zupa-krem-z-dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z dyni z dodatkiem korzenia imbiru to rozgrzewająca dawka witamin
łatwy
50 min
4

Podajemy przepis na prostą zupę z dyni ze szczyptą imbiru, która świetnie rozgrzewa w jesienne dni. Sprawdź, jak łatwo zrobić zupę dyniową na bulionie warzywnym, gęstą, puszystą, o konsystencji kremu. Oto sposób przygotowania. 

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 1 dynia około 1,5 kg
  • szczypta imbiru
  • mała cebulka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,75 szklanki śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz
  • bulion drobiowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, usuń pestki.
  • Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-40 minut.
  • Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka wyjmij ja i ostudź.
  • Zeszklij cebulkę na maśle, dodaj posiekany czosnek i imbir.
  • Gdy dynia wystygnie obierz ją ze skórki.
  • Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem, które przygotowałeś. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a później zmiksuj wszystko na gładką masę.
  • Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu, tak by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Jeśli lubisz, na koniec możesz dodać śmietanę.