Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę dyniową [WIDEO]

Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę dyniową [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z dyni z dodatkiem korzenia imbiru to rozgrzewająca dawka witamin

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na prostą zupę z dyni ze szczyptą imbiru, która świetnie rozgrzewa w jesienne dni. Sprawdź, jak łatwo zrobić zupę dyniową na bulionie warzywnym, gęstą, puszystą, o konsystencji kremu. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 1 dynia około 1,5 kg

  • szczypta imbiru

  • mała cebulka

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 1,75 szklanki śmietany 30 proc.

  • sól, pieprz

  • bulion drobiowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, usuń pestki.

  • Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-40 minut.

  • Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka wyjmij ja i ostudź.

  • Zeszklij cebulkę na maśle, dodaj posiekany czosnek i imbir.

  • Gdy dynia wystygnie obierz ją ze skórki.

  • Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem, które przygotowałeś. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a później zmiksuj wszystko na gładką masę.

  • Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu, tak by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Jeśli lubisz, na koniec możesz dodać śmietanę.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 2,8