Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g surowego boczku wędzonego
- 300 g marchwi
- 200 g selera
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 4 jagody jałowca
- 400 g kapusty włoskiej lub spiczastej
- 3-4 łodygi pietruszki
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokrój w kostkę lub małe plasterki, tak na jeden kęs.
- Obierz, umyj i pokrój marchewki, seler i ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu. Krótko obsmaż boczek. Krótko smażyć warzywa, ziemniaki i cebulę. Wlej wino i 1 litr wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe i jałowiec. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
- Wyczyść i umyj kapustę, i pokrój ją na nieduże kwadraty. Dodaj i gotuj przez kolejne 8-10 minut.
- Umyj natkę pietruszki, odsącz, drobno posiekaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem. Posyp pietruszką.