Zupa z batatów i chorizo

Zupa z batatów i chorizo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca i  pikantna zupa z batatów i chorizo, inspirowana portugalskim przepisem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywna i sycąca zupa z batatów i chorizo podniesie na duchu, nakarmi ciało i duszę. Polecamy ją, szczególnie, że podana z grzankami wystarczy za cały posiłek.

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego

  • 250 g chorizo

  • 350 g ziemniaków

  • 225 g mrożonego szpinaku w liściach

  • 2 duże bataty

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżka oliwy

  • pieprz czarny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.

  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

  • Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.

  • W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę.

  • Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.

  • Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0