Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i zieloną pastą curry
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Tradycyjna zupa tajska Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i tajskiej pasty curry. Lekka zupa tajska z mlekiem kokosowym i pastą curry jest prawdziwym daniem na pocieszenie. Pikantna - przyjemnie rozgrzewa. Łatwa w przygotowaniu. I sycąca, bez względu na to, czy to zupa z kurczakiem, z krewetkami, czy z tofu. I do tego nie tuczy, może być ważnym elementem Waszej diety zupowej.
Składniki
2 łyżki oliwy
1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry lub innej przyprawy w typie curry
1/2 małej, posiekanej żółtej cebuli
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
80 g pieczarek pokrojonych na plasterki
1 duża marchewka pokrojona na plasterki
1 łyżeczka cukru
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
100-120 g liści szpinaku młodego
1-2 łyżki soku z limonki
oraz do wyboru: gotowana pierś kurczaka, gotowane krewetki lub wędzone tofu
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć 1-2 minuty.
Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
Dodać pieczarki i marchew, smażyć około 2-4 minut.
Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Puszkę napełnić wodą, dobrze zamieszać, popłuczyny wlać do zupy.
Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut.
Spróbować zupę. Przyprawić sokiem z limonki i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać liście szpinaku i zamieszać, aby zmiękły.
Podawać z gotowaną i pokrojoną piersią kurczaka, gotowanymi i obranymi krewetkami lub pokrojonym tofu wędzonym. Smacznego!