Zupa tajska z mlekiem kokosowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i curry: pikantna, sycąca i rozgrzewająca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i zieloną pastą curry

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tradycyjna zupa tajska Tom Kha to zupa na bazie mleka kokosowego i tajskiej pasty curry. Lekka zupa tajska z mlekiem kokosowym i pastą curry jest prawdziwym daniem na pocieszenie. Pikantna - przyjemnie rozgrzewa. Łatwa w przygotowaniu. I sycąca, bez względu na to, czy to zupa z kurczakiem, z krewetkami, czy z tofu.  I do tego nie tuczy, może być ważnym elementem Waszej diety zupowej. 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy 

  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry lub innej przyprawy w typie curry

  • 1/2 małej, posiekanej żółtej cebuli

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 80 g pieczarek pokrojonych na plasterki

  • 1 duża marchewka pokrojona na plasterki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml) 

  • 100-120 g liści szpinaku młodego

  • 1-2 łyżki soku z limonki

  • oraz do wyboru: gotowana pierś kurczaka, gotowane krewetki lub wędzone tofu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć 1-2 minuty.

  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.

  • Dodać pieczarki i marchew, smażyć około 2-4 minut.

  • Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Puszkę napełnić wodą, dobrze zamieszać, popłuczyny wlać do zupy. 

  • Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut.

  • Spróbować zupę. Przyprawić sokiem z limonki i ewentualnie solą oraz pieprzem. 

  • Na koniec dodać liście szpinaku i zamieszać, aby zmiękły.

  • Podawać z gotowaną i pokrojoną piersią kurczaka, gotowanymi i obranymi krewetkami lub pokrojonym tofu wędzonym. Smacznego!

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).