Zupa "śmieciówka", czyli sycąca zupa z resztek i warzyw z puszki

2021-03-29
Zupa śmieciówka, czyli sycąca zupa z resztek i warzyw z puszki
Autor: Shutterstock Zupa z pozostałości obiadu z poprzedniego dnia może być przepysznym posiłkiem
łatwy
0 min
4

Zostało coś z poprzedniego obiadu? Za mało, by się najedli wszyscy domownicy? Nie wyrzucaj, ugotuj na tym zupę "śmieciówkę" - dodaj warzyw z puszki i zyskasz pyszne sycące danie. Podpowiadamy - dodatki można modyfikować - nie masz kurczaka, ale masz karkówkę pieczoną? Też będzie ok! Zamiast  kiełbasy  chcesz dodać boczek lub grubszy plaster szynki - czemu nie!

 

SKŁADNIKI

  • 1 gotowana lub pieczona ćwiartka kurczaka
  • 1 kiełbasa
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu
  • czerwona fasola z puszki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu o grubym dnie obsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z posiekaną cebulą oraz kawałki gotowanego kurczaka, dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę, chwilkę dusimy, aż papryka straci surowość.
  • Wlewamy gorący rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, pomidory z puszki, oraz pastę paprykową.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, fasolę czerwoną i dalej gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Delikatnie mieszamy, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Podajemy z grzankami z wczorajszego pieczywa - jak zero waste to do końca!
  •