Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler

Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa klopsowa zabielana jak u Magdy Gessler

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nieco zapomnianą zupę klopsową wskrzesiła w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler. Radzi by ją podawać z ziemniakami i zakwaszać sokiem z ogórków. Tu podajemy klasyczny przepis na zupę klopsową zabielaną.

Składniki

  • NA ZUPĘ:

  • 1 cebula

  • kawałek selera

  • 2-3 marchewki

  • 1 mały por

  • 1 listek laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych lub 1/4 szklanki octu winnego

  • zielenina do posypania

  • 5-6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • NA KLOPSIKI:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 3 łyżki śmietany kremówki

  • sól

  • pieprz

  • mąka do obtoczenia klopsików

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar.

  • W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.

  • Z wywaru wyjąć warzywa, dodać ziemniaki, klopsiki i całość gotować ok. 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.

  • Następnie z wymieszać łyżkę mąki w śmietanie i zabielić zupę, dolać do niej sok z ogórków, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.

tip dnia

Zupę klopsową można zakwasić także zakwasem do żurku albo sokiem z kapusty kiszonej.

Ocena: 2,7