Zupę klopsową można zakwasić także zakwasem do żurku albo sokiem z kapusty kiszonej.
Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa klopsowa zabielana jak u Magdy Gessler
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Nieco zapomnianą zupę klopsową wskrzesiła w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler. Radzi by ją podawać z ziemniakami i zakwaszać sokiem z ogórków. Tu podajemy klasyczny przepis na zupę klopsową zabielaną.
Składniki
NA ZUPĘ:
1 cebula
kawałek selera
2-3 marchewki
1 mały por
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych lub 1/4 szklanki octu winnego
zielenina do posypania
5-6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
NA KLOPSIKI:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki śmietany kremówki
sól
pieprz
mąka do obtoczenia klopsików
Przygotowanie krok po kroku:
Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar.
W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.
Z wywaru wyjąć warzywa, dodać ziemniaki, klopsiki i całość gotować ok. 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie z wymieszać łyżkę mąki w śmietanie i zabielić zupę, dolać do niej sok z ogórków, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
