Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler

2021-03-29
Zupa klopsowa zabielana jak Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Zupa klopsowa zabielana jak u Magdy Gessler
łatwy
35 min
4

Nieco zapomnianą zupę klopsową wskrzesiła w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler. Radzi by ją podawać z ziemniakami i zakwaszać sokiem z ogórków. Tu podajemy klasyczny przepis na zupę klopsową zabielaną.

Zupę klopsową można zakwasić także zakwasem do żurku albo sokiem z kapusty kiszonej.

SKŁADNIKI

  • NA ZUPĘ:
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • 1 mały por
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych lub 1/4 szklanki octu winnego
  • zielenina do posypania
  • 5-6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • NA KLOPSIKI:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia klopsików

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar.
  • W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.
  • Z wywaru wyjąć warzywa, dodać ziemniaki, klopsiki i całość gotować ok. 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie z wymieszać łyżkę mąki w śmietanie i zabielić zupę, dolać do niej sok z ogórków, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.