Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Otulająca ciepłem zupa klopsikowa z ziemniakami i aromatycznym koperekiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem to mój sposób na szybki pełnowartościowy posiłek w środku dnia. Robię ją w 30 minut, a rodzina zjada ją w 5 minut i od razu żąda dolewki! Zawsze dodaję koperek, który wzbogaca smak zupy. Moje klopsiki to 100% czystego mięsa. Dlatego używam do przygotowania mini klopsików bardziej tłustych kawałków. Dzięki czemu klopsiki są miękkie i smaczne.. Jeśli chcecie zrobić klopsiki z chudych gatunków mięsa, to koniecznie dodajcie trochę śmietany. Polecam gorąco tę łatwą zupę ziemniaczaną z klopsikami i koperkiem!
Składniki
250-300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z nóżek kurczaka
3 ziemniaki
1 marchew
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
3-4 gałązki kopru
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło.
Do rondla dodać startą marchew i drobno posiekaną cebulę. Smażyć około 3 minut lub do chwili, gdy cebula się zeszkli.
Dodać ziemniaki i 1,2 l wody. Doprowadzić do wrzenia.
Następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie przyprawić mięso solą i pieprzem. Do masy dodać 2-3 łyżki wody. Wyrobić na jednorodną masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki wkładać porcjami do wrzącej zupy. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Na koniec dodać koperek.