Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę

Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Otulająca ciepłem zupa klopsikowa z ziemniakami i aromatycznym koperekiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem to mój sposób na szybki pełnowartościowy posiłek w środku dnia. Robię ją w 30 minut, a rodzina zjada ją w 5 minut i od razu żąda dolewki! Zawsze dodaję koperek, który wzbogaca smak zupy. Moje klopsiki to 100% czystego mięsa. Dlatego używam do przygotowania mini klopsików  bardziej tłustych kawałków. Dzięki czemu klopsiki są miękkie i smaczne.. Jeśli chcecie zrobić klopsiki z chudych gatunków mięsa, to koniecznie dodajcie trochę śmietany. Polecam gorąco tę łatwą zupę ziemniaczaną z klopsikami i koperkiem!

Składniki

  • 250-300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z nóżek kurczaka

  • 3 ziemniaki

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 gałązki kopru

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło.

  • Do rondla dodać startą marchew i drobno posiekaną cebulę. Smażyć około 3 minut lub do chwili, gdy cebula się zeszkli.

  • Dodać ziemniaki i 1,2 l wody. Doprowadzić do wrzenia.

  • Następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.

  • W międzyczasie przyprawić mięso solą i pieprzem. Do masy dodać 2-3 łyżki wody. Wyrobić na jednorodną masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

  • Klopsiki wkładać porcjami do wrzącej zupy. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

  • Na koniec dodać koperek.

Zobacz również, jak zrobić barszcz biały z klopsikami:

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).