Zupa fasolowa z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką

2021-12-07
Zupa fasolowa z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką
Autor: Shutterstock.com Zupa fasolowa z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką
łatwy
60 min
4

Fasolówka z kapustą i tymiankiem to wynalazek włoski. Można też uznać, że to kapuśniak z fasolą zamiast ziemniaków. Jak zwał, tak zwał, ale ta pożywna i nieskomplikowana zupa będzie smakować wam i waszym bliskim. Wypróbujcie przepis na zupę fasolową z kapustą i mięsną wkładką i cieszcie się jej smakiem!

SKŁADNIKI

  • 30 dag fasoli suchej lub 2 puszki fasoli gotowanej
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • skrzydło z indyka lub skrzydełka kurze lub wieprzowe żeberka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • masło klarowane lub oliwa
  • trochę listków tymianku do dekoracji
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą fasolę namoczyć i ugotować zgodnie z przepisem. Jeśli używacie fasoli z puszki, ten punkt was nie obowiązuje. Wystarczy gotową fasolę opłukać i odcedzić. 
  • Włoszczyznę obierać, umyć. Skrzydło indycze włożyć do garnka z włoszczyzną, fasolą i cząbrem. Wlać 1,5 l wody, gotować 40 minut, zdejmując szumowiny.
  • Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę z kapustą i tymiankiem.
  • Dodać do zupy cebulę z kapustą i tymiankiem, gotować 15 minut.
  • Z zupy wyjąć mięso, oddzielić je od kości, pokroić, dodać do zupy.
  • Całość doprawić, chwilę gotować dla połączenia smaków.
  • Gotową zupę rozlać na talerze, udekorować listkami tymianku. Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem razowym.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

W zależności od tego jakie mięso zostanie użyte do przygotowania zupy, kapuśniak będzie miał nieco inny smak. Najbardziej wyraziste są buliony wieprzowe i indycze. Bulion ugotowany na kurczaku będzie łagodniejszy. 

Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Redakcja
więcej