Zupa fasolowa z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką
2021-12-07
łatwy
60 min
4
Fasolówka z kapustą i tymiankiem to wynalazek włoski. Można też uznać, że to kapuśniak z fasolą zamiast ziemniaków. Jak zwał, tak zwał, ale ta pożywna i nieskomplikowana zupa będzie smakować wam i waszym bliskim. Wypróbujcie przepis na zupę fasolową z kapustą i mięsną wkładką i cieszcie się jej smakiem!
SKŁADNIKI
- 30 dag fasoli suchej lub 2 puszki fasoli gotowanej
- ćwierć główki kapusty włoskiej
- skrzydło z indyka lub skrzydełka kurze lub wieprzowe żeberka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 suszonego
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- masło klarowane lub oliwa
- trochę listków tymianku do dekoracji
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą fasolę namoczyć i ugotować zgodnie z przepisem. Jeśli używacie fasoli z puszki, ten punkt was nie obowiązuje. Wystarczy gotową fasolę opłukać i odcedzić.
- Włoszczyznę obierać, umyć. Skrzydło indycze włożyć do garnka z włoszczyzną, fasolą i cząbrem. Wlać 1,5 l wody, gotować 40 minut, zdejmując szumowiny.
- Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę z kapustą i tymiankiem.
- Dodać do zupy cebulę z kapustą i tymiankiem, gotować 15 minut.
- Z zupy wyjąć mięso, oddzielić je od kości, pokroić, dodać do zupy.
- Całość doprawić, chwilę gotować dla połączenia smaków.
- Gotową zupę rozlać na talerze, udekorować listkami tymianku. Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem razowym.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
W zależności od tego jakie mięso zostanie użyte do przygotowania zupy, kapuśniak będzie miał nieco inny smak. Najbardziej wyraziste są buliony wieprzowe i indycze. Bulion ugotowany na kurczaku będzie łagodniejszy.