Znakomita zupa gulaszowa z dorszem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa gulaszowa z dorszem jest pożywna i aromatyczna. Warto dodać do niej sporo świeżej zieleniny. Smakuje wtedy jeszcze lepiej, a przy okazji jest jeszcze zdrowsza.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 szklanki bulionu
- 0,5 kg mięsa z dorsza
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 4 łyżki natki
- 0,5 szklanki śmietany
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokrój na nieduże kawałki, skrop cytryną, posól i popieprz. Odstaw.
- Cebulę obierz, posiekaj i uduś na tłuszczu w sporym garnku. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Warzywa zalej bulionem i gotuj ok 15 min na niedużym ogniu.
- Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie doda do zupy paprykę w proszki, drobno posiekaną natkę i śmietanę. Wymieszaj i włóż do zupy kawałki ryby. Gotuj jeszcze 10 min pod przykryciem.