Wyśmienita zupa krem z pomidorów z kiełbasą i lanymi kluseczkami

2021-03-29
Wyśmienita zupa krem z pomidorów z kiełbasą i lanymi kluseczkami
Autor: Shutterstock Sycąca zupa pomidorowo-paprykowa
średni
30 min
4

Zupa krem z pomidorów z kiełbasą wzbogacona o lane kluseczki to wyśmienite danie obiadowe. Można ją podać na codzienny posiłek lub na elegancki obiad w filiżankach. Lekka, pożywna i przepyszna zupa krem z pomidorów i papryki rozkocha w sobie każdego smakosza. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 20 g mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g kiełbasy szynkowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości, często mieszając.
  • Uduszone warzywa zmiksować lub przetrzeć. Dodać bulion i zagotować.
  • Jajka wybić, wymieszać z mąką i śmietaną na gładkie ciasto. Ciasto wlewać powoli do wrzącego wywaru, szybko mieszając trzepaczką, zagotować.
  • Do zupy dodać kiełbasę pokrojoną w paseczki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.