Kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kapuśniak ze słodkiej kapusty na wieprzowych żeberkach to sycąca zupa z mięsną wkładką. Tak pożywna zupa nakarmi głodnych w chłodniejsze dni. Dodatek kminku zrównoważy smak kapusty. Dodatkowo kminek reguluje pracę układu pokarmowego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 500 g żeberek wieprzowych
- 500 g kapusty białej
- 3-4 średnie ziemniaki
- 0,5 łyżeczki kminku
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej zieleniny: pietruszki lub szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do bulionu dodać pokrojone na porcje żeberka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 30 minut.
- Dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować jeszcze 10 minut.
- Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek.
- Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
- Obrać mięso z kości i pokroić lub pozostawić do obgryzienia.
- Zaprawić śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.