Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
2021-03-29
średni
25 min
4
Wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem - klasyczne danie kuchni tajskiej. Mleko kokosowe doskonale komponuje się ze smakiem piersi z kurczaka, nadając mięsu delikatny, mleczny smak. Tajska zupa kokosowa najlepiej smakuje z dzikim ryżem, możesz dodać także plasterki imbiru. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 1 litr mleka kokosowego
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki wody
- limonka
- 3 łyżki pasty Tom Ka
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko kokosowe podgrzej na małym ogniu.
- Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę i wrzuć je do gotującego się mleka.
- Następnie dodaj wodę. Jej ilość dostosuj według swojego uznania do gęstości zupy.
- Dodaj trzy płaskie łyżki pasty Tom Ka oraz rozgniecione wcześniej ząbki czosnku i połówkę limonki. Całość przypraw posiekaną kolendrą.
- Tak doprawioną zupę gotuj przez kilka minut. Możesz ją podać z dzikim ryżem.