Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną: przepis na jednogarnkowe danie

Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną: przepis na jednogarnkowe danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfita i pyszna zupa z mięsem wołowym, fasolą i warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną to idealne rozwiązanie, gdy mamy czas jedynie na jeden ciepły posiłek bez zadęcia. Oto przepis na jednogarnkowe danie, które nasyci i rozgrzeje. 

Składniki

  • 250-300 g mięsa wołowego przeznaczonego na gulasz

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula, pokrojona

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę

  • 2 marchewki średnie lub 1 duża, pokrojone

  • 1 mała puszka czerwonej fasoli, odcedzonej, opłukanej i osączonej

  • natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie) 

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażyć do zrumienienia. 

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować 30 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie. 

  • Do wrzącej zupy dodać ziemniaki i marchew, gotować do miękkości.

  • Na koniec dodać odcedzoną fasolę. Gotować jeszcze 1-3 minuty.

  • Rozlać do misek i przybrać natką pietruszki. Podawać z ciemnym pieczywem. 

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina jest niezbędna w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia - nie tylko ze względu na odpowiedni skład tłuszczów (ok 50 proc. to wartościowe tłuszcze nienasycone) i łatwo przyswajalne białko (100 g chudej wołowiny zawiera 20 g białka), ale też na to, że stanowi bogate źródło kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie, oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regenerację po wysiłku.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).