Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną: przepis na jednogarnkowe danie

Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną: przepis na jednogarnkowe danie
Autor: Shutterstock Obfita i pyszna zupa z mięsem wołowym, fasolą i warzywami
łatwy
45 min
4

Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną to idealne rozwiązanie, gdy mamy czas jedynie na jeden ciepły posiłek bez zadęcia. Oto przepis na jednogarnkowe danie, które nasyci i rozgrzeje. 

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina jest niezbędna w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia - nie tylko ze względu na odpowiedni skład tłuszczów (ok 50 proc. to wartościowe tłuszcze nienasycone) i łatwo przyswajalne białko (100 g chudej wołowiny zawiera 20 g białka), ale też na to, że stanowi bogate źródło kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie, oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regenerację po wysiłku.

SKŁADNIKI

  • 250-300 g mięsa wołowego przeznaczonego na gulasz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 2 marchewki średnie lub 1 duża, pokrojone
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli, odcedzonej, opłukanej i osączonej
  • natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażyć do zrumienienia. 
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować 30 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie. 
  • Do wrzącej zupy dodać ziemniaki i marchew, gotować do miękkości.
  • Na koniec dodać odcedzoną fasolę. Gotować jeszcze 1-3 minuty.
  • Rozlać do misek i przybrać natką pietruszki. Podawać z ciemnym pieczywem. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej