Sycąca zupa gyros: domowa zupa a la kebab

Sycąca zupa gyros: domowa zupa a la kebab

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa gyros cieszy się coraz większym powodzeniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa zupa gyros, znana również pod nazwą zupa a la kebab, to sycące danie jednogarnkowe. Użyte do zupy orientalne przyprawy przypadną do gustu wszystkim wielbicielom wyrazistych smaków Bliskiego Wschodu. 

Polecamy także: Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy  oraz   Kebab: zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]

Składniki

  • 600 g filetu drobiowego

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1-2 pomidory

  • 1 cebula

  • 200 g śmietany

  • 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)

  • 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) lub 3 łyżeczki mieszanki przyprawy: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny

  • natka pietruszki do dekoracji

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso myjemy, kroimy w paseczki lub w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy.

  • Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki.

  • Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora.

  • Do garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min.

  • Zupę podajemy z natką pietruszki i  podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita lub lawasz.

tip dnia

Gyros, grecka odmiana tureckiego kebabu, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance przypraw, w skład której wchodzą: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny.

Ocena: 3,3