Pożywna zupa z soczewicy z parówkami: łatwy przepis na tani obiad

Pożywna zupa z soczewicy z parówkami: łatwy przepis na tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęsta od warzy zupa z soczewicy podana z parówkami i pełnoziarnistą bułką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tania i pożywna zupa z soczewicy z parówkami to łatwy przepis na obfite danie obiadowe. Dobrze znane składniki, esencjonalny pomidorowy smak i dodatek miękkich parówek zamienia zwykłą zupę w pełnowartościowe danie. Zimą często gotuję taką zupę. Warzywna zupa z soczewicy podana ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem do jednodaniowy posiłek dla mojej rodziny. Spróbuj i oceń sama, jakie to łatwe!

Składniki

  • 250 g parówek dobrej jakości, czyli takich o jak największej zawartości mięsa

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula, pokrojona drobno

  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praskę

  • 2 marchewki, starte na tarce o dużych otworach

  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych otworach

  • 1 kawałek selera o wymiarach pudełka do zapałek, starty na tarce

  • 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół przyprawowych

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Parówki obrać z osłonek, jeśli je mają, pokroić na grube plasterki i odłożyć.

  • W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć około 4 minut. 

  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Wlać bulion i dodać soczewicę, doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać suszone zioła włoskie i gotować 20 minut lub do chwili, gdy soczewica będzie miękka.

  • Dodać pokrojone parówki, zamieszać i zdjąć z ognia. Wystarczy, gdy parówki zagrzeją się od zupy. Nie ma potrzeby ich gotować, a nawet jest to niewskazane. 

Zobacz jak zrobić wegańska wersję zupy z SOCZEWICY i BATATA:

Zobacz także wideo jak ugotować zupę krem z marchewki:

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).