Ostra zupa gulaszowa, czyli eintopf po węgiersku [przepis]
2021-03-31
łatwy
70 min
4
Węgrzy chętnie jadają zarówno gulasze, jak i zupy gulaszowe. Pikantne dania, o mocnym paprykowym aromacie, zawierają w sobie pożywne mięso. Sprawdź, jak zrobić ostrą zupę gulaszową w węgierskim stylu - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny (np. pręga)
- 3 ziemniaki
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
- marchewka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać.
- W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać mięso, przesmażyć, mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i paprykę, przesmażyć. Dodać kminek i czosnek, oprószyć papryką w proszku, podlać wodą, dusić ok. 40 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, ewentualnie dolać jeszcze wody (tyle, aby zupa była gęsta). Gotować jeszcze 20 minut.
- Tuż przed końcem gotowania przyprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i majerankiem, zagotować.