Ostra zupa gulaszowa, czyli eintopf po węgiersku [przepis]

Ostra zupa gulaszowa
Autor: Shutterstock Zupa gulaszowa to doskonałe danie jednogarnkowe, odżywcze i krzepiące. 
łatwy
70 min
4

Węgrzy chętnie jadają zarówno gulasze, jak i zupy gulaszowe. Pikantne dania, o mocnym paprykowym aromacie, zawierają w sobie pożywne mięso. Sprawdź, jak zrobić ostrą zupę gulaszową w węgierskim stylu - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowiny (np. pręga)
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
  • marchewka
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  • Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać mięso, przesmażyć, mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i paprykę, przesmażyć. Dodać kminek i czosnek, oprószyć papryką w proszku, podlać wodą, dusić ok. 40 minut.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, ewentualnie dolać jeszcze wody (tyle, aby zupa była gęsta). Gotować jeszcze 20 minut.
  • Tuż przed końcem gotowania przyprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i majerankiem, zagotować.
Joanna Anczura
więcej