Ostra zupa gulaszowa, czyli eintopf po węgiersku [przepis]
      2021-03-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          70 min
      
      
        
          4
      
    Węgrzy chętnie jadają zarówno gulasze, jak i zupy gulaszowe. Pikantne dania, o mocnym paprykowym aromacie, zawierają w sobie pożywne mięso. Sprawdź, jak zrobić ostrą zupę gulaszową w węgierskim stylu - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny (np. pręga)
 - 3 ziemniaki
 - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
 - 2 cebule
 - 2 łyżki oleju
 - po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
 - marchewka
 - pietruszka
 - ząbek czosnku
 - 1-2 łyżeczki ostrej papryki
 - 2 łyżeczki kminku
 - ½ łyżeczki majeranku
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę.
 - Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać.
 - W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać mięso, przesmażyć, mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i paprykę, przesmażyć. Dodać kminek i czosnek, oprószyć papryką w proszku, podlać wodą, dusić ok. 40 minut.
 - Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, ewentualnie dolać jeszcze wody (tyle, aby zupa była gęsta). Gotować jeszcze 20 minut.
 - Tuż przed końcem gotowania przyprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i majerankiem, zagotować.