Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler

2021-11-23
Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Pożywna zupa na chłodniejsze dni - kapuśniak na wędzonych żeberkach
łatwy
60 min
4

Kapuśniak na wędzonych żeberkach to tradycyjna zupa kuchni polskiej, która łączy w sobie wszystkie ulubione smaki. Kapuśniak z kiszonej kapusty to treść i duch naszej kulinarnej natury. I taką właśnie zupą karmi Magda Gessler seniorów. W jej restauracji U FUKIERA każda osoba w podeszłym wieku może kupić pożywną zupę za 1 złotówkę! Oto przepis inspirowany pomysłem restauratorki!

Kiszoną kapustę zawsze dodajemy jako ostatni składnik zupy, gdy ugotowane są już warzywa i ziemniaki.

SKŁADNIKI

  • Na kapuśniak:
  • 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
  • 25 dag wędzonych żeberek lub chudego boczku ze skórą i kośćmi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
  • 1 cebula
  • 3-4 grzyby suszone
  • 1-3 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 0,5 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
  • Na zasmażkę:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła lub smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzonkę włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut.
  • Wędzonkę i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
  • Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
  • Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 15-20 minut.
  • Dodać pokrojone warzywa i mięso.
  • Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
  • Podawać z pajdą chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?