Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler

Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa na chłodniejsze dni - kapuśniak na wędzonych żeberkach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapuśniak na wędzonych żeberkach to tradycyjna zupa kuchni polskiej, która łączy w sobie wszystkie ulubione smaki. Kapuśniak z kiszonej kapusty to treść i duch naszej kulinarnej natury. I taką właśnie zupą karmi Magda Gessler seniorów. W jej restauracji U FUKIERA każda osoba w podeszłym wieku może kupić pożywną zupę za 1 złotówkę! Oto przepis inspirowany pomysłem restauratorki!

Składniki

  • Na kapuśniak:

  • 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody

  • 25 dag wędzonych żeberek lub chudego boczku ze skórą i kośćmi

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek

  • 1 cebula

  • 3-4 grzyby suszone

  • 1-3 liście laurowe

  • 3-5 ziaren ziela angielskiego

  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu

  • 2-4 ziemniaki pokrojone w kostkę

  • 0,5 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej

  • Na zasmażkę:

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła lub smalcu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wędzonkę włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut.

  • Wędzonkę i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.

  • Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.

  • Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 15-20 minut.

  • Dodać pokrojone warzywa i mięso.

  • Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.

  • Podawać z pajdą chleba.

tip dnia

Kiszoną kapustę zawsze dodajemy jako ostatni składnik zupy, gdy ugotowane są już warzywa i ziemniaki.

Ocena: 1,6