Kiszoną kapustę zawsze dodajemy jako ostatni składnik zupy, gdy ugotowane są już warzywa i ziemniaki.
Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pożywna zupa na chłodniejsze dni - kapuśniak na wędzonych żeberkach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kapuśniak na wędzonych żeberkach to tradycyjna zupa kuchni polskiej, która łączy w sobie wszystkie ulubione smaki. Kapuśniak z kiszonej kapusty to treść i duch naszej kulinarnej natury. I taką właśnie zupą karmi Magda Gessler seniorów. W jej restauracji U FUKIERA każda osoba w podeszłym wieku może kupić pożywną zupę za 1 złotówkę! Oto przepis inspirowany pomysłem restauratorki!
Składniki
Na kapuśniak:
1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
25 dag wędzonych żeberek lub chudego boczku ze skórą i kośćmi
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
1 cebula
3-4 grzyby suszone
1-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
4-6 ziaren czarnego pieprzu
2-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
0,5 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
Na zasmażkę:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła lub smalcu
Przygotowanie krok po kroku:
Wędzonkę włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut.
Wędzonkę i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 15-20 minut.
Dodać pokrojone warzywa i mięso.
Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
Podawać z pajdą chleba.
