Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności

Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarzynowa zupa to już bogactwo dobroczynnych składników, a wzbogacona o kurkumę to istna skarbnica aktywatorów naszej odporności. Zupa w stylu azjatyckim jest smaczna, a do tego to doskonały środek  na wzmocnienie odporności. 

Składniki

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej w kostkę

  • 2 duże marchewki obrane i posiekane

  • 1 duży pasternak lub pietruszka, obrany i posiekany

  • 3 łodygi selera posiekane

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub polędwiczek kurzych, pokrojonego w kostkę

  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki soli do smaku

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka

  • 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego w puszce

  • 1 mały jarmuż posiekany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się półprzezroczysta, czyli zeszklona, zajmie to około 5 do 8 minut.

  • Dodaj pokrojone marchewki, pasternak, seler i czosnek, smaż od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą sprężyste, takie al dente, zajmie to około 3 do 5 minut.

  • Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na tyle długo, aby zrumienić mięso, około 2 do 3 minut.

  • Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez co najmniej 30 minut (najlepiej godzinę). Spróbuj zupy i ewentualnie dodaj więcej soli.

  • Podawaj póki gorąca. Na zdrowie!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5