Genialna zupa z tuńczyka w sosie własnym z puszki: łatwa, zdrowa i pyszna
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W każdej spiżarce znajdziemy puszkę z tuńczyka w sosie własnym. Zazwyczaj wykorzystujemy ją do sałatek. Ale nie tylko Tuńczyk w puszce to zdrowa porcja białka i kwasów omega-3 niezbędnych dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Takiego tuńczyka można również wykorzystać na zupę. Tuńczyk, brokuły i żółty ser połączone razem to pyszna, sycąca zupa dla całej rodziny.
Przepis opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
- 300 g brokułów, mogą być mrożone
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej zmielonej
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki łagodnego sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Puszkę (lub puszki) tuńczyka otwórz, za pomocą widelca podziel rybę na płatki, zachowaj zalewę.
- Brokuły ugotuj w niewielkiej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody. Odcedź, zachowując 1/3 płynu, w którym się gotowały.
- W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzej masło.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Następnie dodaj mąkę i chwilę smaż. Wlej stopniowo mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Powstanie gęsty krem.
- Dodaj brokuły razem z zachowaną wodą z ich gotowania, tuńczyka razem z zalewą oraz starty ser.
- Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.