Genialna zupa z tuńczyka w sosie własnym z puszki: łatwa, zdrowa i pyszna

2021-03-29
Genialna zupa z puszki tuńczyka w sosie własnym: łatwa, zdrowa i pyszna
Autor: Shutterstock Tuńczyk, brokuły i starty ser tworzą doskonałą harmonię smaków
łatwy
30 min
4

W każdej spiżarce znajdziemy puszkę z tuńczyka w sosie własnym. Zazwyczaj wykorzystujemy ją do sałatek. Ale nie tylko Tuńczyk w puszce to zdrowa porcja białka i kwasów omega-3 niezbędnych dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Takiego tuńczyka można również wykorzystać na zupę. Tuńczyk, brokuły i żółty ser połączone razem to pyszna, sycąca zupa dla całej rodziny. 

Przepis opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
  • 300 g brokułów, mogą być mrożone
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej zmielonej
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki łagodnego sera żółtego, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Puszkę (lub puszki) tuńczyka otwórz, za pomocą widelca podziel rybę na płatki, zachowaj zalewę. 
  • Brokuły ugotuj w niewielkiej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody. Odcedź, zachowując 1/3 płynu, w którym się gotowały. 
  • W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzej masło.
  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  • Następnie dodaj mąkę i chwilę smaż. Wlej stopniowo mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Powstanie gęsty krem.
  • Dodaj brokuły razem z zachowaną wodą z ich gotowania, tuńczyka razem z zalewą oraz starty ser. 
  • Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.