Flaki po włosku: Trippa alla Parmigiana
2021-03-29
średni
150 min
4
Flaki po włosku z dodatkiem wina, pomidorów i startego parmezanu to świetne danie jednogarnkowe. Pasują na obiad i na ciepłą kolację. To miła odmiana w naszym codziennym menu. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale jeśli użyjecie gotowych flaków w rosole, czas przygotowania można skrócić o 90 minut.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych i obgotowanych (zblanszowanych) flaków wołowych
- 1 duża cebula
- 1 kawałek selera bulwiastego wielkości dwóch męskich kciuków
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów lub 3 puszki krojonych pomidorów we własnym soku
- 250 ml czerwonego wina
- 400 ml bulionu wołowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 6 listków bazylii
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta ostrej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 50 g startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Selera i jedną marchew zetrzeć na tarce, drugą marchew pokroić w średniej grubości plasterki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli korzystacie z pomidorów w puszkach, ten etap odpada.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i selera. Podsmażać przez 2-3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać marchew startą na tarce i podsmażać przez kolejne kilka minut. Zalać winem i odparować przez kilka minut.
- Dodać pomidory, bulion, tymianek, listki laurowe, chilli, ziele angielskie i ocet balsamiczny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
- Po tym czasie dodać flaki i pokrojoną w plasterki marchew, dokładnie wymieszać. Zagotować i zmniejszyć ogień.
- Gotować na małym ogniu, aż flaki zmiękną, a sos zgęstnieje, czyli około 2 godzin.
- Przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe porcje posypać startym parmezanem.
- Podawać z dobrym chlebem i szklanką czerwonego wina.