Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Esencjonalne flaki wołowe duszone w białym winie z warzywami, czyli Trippa alla Romana

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Niesłusznie się mówi: nudny, jak flaki z olejem. Ani flaki nie są nudne ze względu na rozmaitość ich przyrządzania, ani też nie lubią być traktowane olejem. Dzisiaj proponuję przepis na oryginalne flaki po rzymsku, jako że i Włosi i Francuzi wszelkie podroby uwielbiają i często je podają - przekonuje Małgorzata Raducha prowadząca kulturową audycję Lato z Radiem.

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych

  • 1/2 szklanki cebuli szalotki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 duże marchewki

  • 4 ząbki czosnku

  • 300 ml czerwonego wina

  • sól, świeżo mielony pieprz i imbir

  • 50 g startego parmezanu

  • oliwa do smażenia

  • bekon zrumieniony na chrupko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zasada jest taka: najpierw obgotowujemy flaki bardzo krótko, najwyżej pół godziny, odcedzamy z wody i zalewamy białym winem.

  • Rozdrabniamy warzywa: marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy, dusimy krótko na oliwie.

  • Gdy wino nieco odparuje z naszych flaków, dodajemy podduszone warzywa i dolewamy wody tak ok. 1,5 l.

  • Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5 godz.

  • Na koniec dodajemy starty parmezan (Ach, ci Włosi…) i podsmażone chipsy zrobione z płatków bekonu.

  • Dosmaczamy imbirem, solą i pieprzem. Smacznego!

 

 

 

 

Ocena: 5