Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

2020-07-16
Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Esencjonalne flaki wołowe duszone w białym winie z warzywami, czyli Trippa alla Romana
łatwy
45 min
4

Niesłusznie się mówi: nudny, jak flaki z olejem. Ani flaki nie są nudne ze względu na rozmaitość ich przyrządzania, ani też nie lubią być traktowane olejem. Dzisiaj proponuję przepis na oryginalne flaki po rzymsku, jako że i Włosi i Francuzi wszelkie podroby uwielbiają i często je podają - przekonuje Małgorzata Raducha prowadząca kulturową audycję Lato z Radiem.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
  • 1/2 szklanki cebuli szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml czerwonego wina
  • sól, świeżo mielony pieprz i imbir
  • 50 g startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • bekon zrumieniony na chrupko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zasada jest taka: najpierw obgotowujemy flaki bardzo krótko, najwyżej pół godziny, odcedzamy z wody i zalewamy białym winem.
  • Rozdrabniamy warzywa: marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy, dusimy krótko na oliwie.
  • Gdy wino nieco odparuje z naszych flaków, dodajemy podduszone warzywa i dolewamy wody tak ok. 1,5 l.
  • Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5 godz.
  • Na koniec dodajemy starty parmezan (Ach, ci Włosi…) i podsmażone chipsy zrobione z płatków bekonu.
  • Dosmaczamy imbirem, solą i pieprzem. Smacznego!