Fałszywa zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]

2021-07-22
Fałszywa zupa z żółwia
Autor: Shutterstock Tzw. fałszywa zupa żółwiowa powstaje na bazie ozorków
średni
180 min
4

Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler przygotowywana jest z ozorków cielęcych. Pojawiła się zaś w restauracji Orient Express, prezentowanej w programie "Kuchenne rewolucje". Sprawdź przepis na zupę żółwiową!

Fałszywa zupa z żółwia Magdy Gessler w lubelskim Orient Expresie

Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, "udająca" zupę z żółwia. Mięsa żółwia w "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Recepturę na zupę a la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa w zbiorze "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w. W oryginalnym przepisie pojawiła się główka cielęca, Magda Gessler zaproponowała zaś dodatkowo ozorki cielęce.

Przepis na fałszywą zupę żółwiową

SKŁADNIKI

  • 4 ozorki cielęce
  • 1/2 cielęcej główki
  • 2 l wody
  • 2 marchwie
  • 1 seler
  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej.
  • Do wywaru należy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso.
  • Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki.
  • Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem.
Zupa krem z białych warzyw