Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!

Cytrynowa zupa-krem z nutą mięty - ożywcze niebo na talerzu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytrynowa zupa-krem z mięsem kurczaka to pożywne danie o orzeźwiającym smaku. Delikatne a zarazem pełne smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Pyszna cytrynowa zupa-krem ze świeżą miętą to szybki sposób na pożywne danie. Z dodatkiem warzyw dostarczy Ci niezbędnych witamin na cały dzień.

Składniki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 nieduży seler

  • 1 por 

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

  • 1 gałązka tymianku

  • 4 podudzia z kurczaka 

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe 

  • 4 łyżki soku z cytryny 

  • listki świeżej mięty lub natka pietruszki

  • sól i pieprz czarny

  • 1,5 litra wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  • Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą. Dorzuć tymianek oraz podudzia z kurczaka. Całość smaż, aż podudzia będą miały złoty kolor.

  • Dolej wody i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Wyjmij mięso z zupy i rozdrobnij je.

  • Dodaj sok z cytryn. Zupę zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem według uznania.

  • Krem cytrynowy podawaj z rozdrobnionym mięsem i grzankami oraz świeżą miętą. Jeśli nie lubisz mięty - możesz zastąpić ją natką pietruszki - także smakuje doskonale.

Ocena: 4