Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa pieczarkowa z tartym ciastem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa pieczarkowa z tartym ciastem to sposób na prostą i sycącą zupę codzienną. Można ją przygotować na reszcie niedzielnego rosołu lub bulionie z kostki. Wypróbuj go koniecznie już dziś.
Składniki
1,5 l rosołu
200 g pieczarek
1 cebula
50 g masła
1 jajko
100 g mąki
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki i cebulę obrać , posiekać i przesmażyć na maśle.
Z ciasta i mąki zagnieść ciasto. Powinno być ono bardzo twarde, dzięki czemu będzie je łatwiej zetrzeć.
Gotowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zagotować rosół i dodać do niego starte ciasto. Gotować 5 min, po czym dodać pieczarki z cebulą.
Zupę wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką.