Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem to sposób na prostą i sycącą zupę codzienną. Można ją przygotować na reszcie niedzielnego rosołu lub bulionie z kostki. Wypróbuj go koniecznie już dziś. 

Składniki

  • 1,5 l rosołu

  • 200 g pieczarek 

  • 1 cebula

  • 50 g masła

  • 1 jajko

  • 100 g mąki

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki i cebulę obrać , posiekać i przesmażyć na maśle.

  • Z ciasta i mąki zagnieść ciasto. Powinno być ono bardzo twarde, dzięki czemu będzie je łatwiej zetrzeć.

  • Gotowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Zagotować rosół i dodać do niego starte ciasto. Gotować 5 min, po czym dodać pieczarki z cebulą.

  • Zupę wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką.

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.