Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa z tartym ciastem.
łatwy
30 min
4

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem to sposób na prostą i sycącą zupę codzienną. Można ją przygotować na reszcie niedzielnego rosołu lub bulionie z kostki. Wypróbuj go koniecznie już dziś. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu
  • 200 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulę obrać , posiekać i przesmażyć na maśle.
  • Z ciasta i mąki zagnieść ciasto. Powinno być ono bardzo twarde, dzięki czemu będzie je łatwiej zetrzeć.
  • Gotowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Zagotować rosół i dodać do niego starte ciasto. Gotować 5 min, po czym dodać pieczarki z cebulą.
  • Zupę wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej