Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 kawałek selera
- 4-6 świeżych grzybów leśnych np. borowików lub koźlaków
- sól
- 100 ml śmietany lub jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić i razem z porem zalać 1,5 l wody.
- Dodać kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 30 minut.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w paseczki. Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby? Dodać do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
- Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.