Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią

2021-03-29
Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią
Autor: Shutterstock Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to bardzo wyrazista zupa drobiowa.
łatwy
35 min
4

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to prosta zupa o wielkim smaku. Bazą do niej jest niezwykle aromatyczna zasmażka z dodatkiem świeżej szałwii, selera naciowego i cebuli. Treść stanowią zaś ryż, pieczarki i gotowany indyk. Pyszna, treściwa i cudownie pachnąca zupa na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 200 g gotowanego mięsa z indyka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 15-20 liści szałwii
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 małe opakowanie kremówki
  • sól i pieprz
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i posiekać, selera i szałwię umyć i również posiekać, wszystko razem zeszklić w garnku na połowie masła - wystarczy 4 minuty.
  • Po tym czasie dodać mąkę i smażyć ok 2 minut, po czym wlać do zasmażki szklankę bulionu i dokładnie wymieszać.
  • Gdy zasmażka rozpuści się w bulionie dodać resztę wywaru i zagotować.
  • Gdy zupa zacznie wrzeć dodać ryż i gotować aż będzie miękki.
  • W tym czasie obrać i pokroić pieczarki i podsmażyć je na reszcie masła, przyprawić solą i pieprzem.
  • Smażone grzyby dodać do bulionu razem z mięsem z indyka.
  • Na koniec zaprawić kremówką i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Zupę podawać posypaną parmezanem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw