Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to bardzo wyrazista zupa drobiowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to prosta zupa o wielkim smaku. Bazą do niej jest niezwykle aromatyczna zasmażka z dodatkiem świeżej szałwii, selera naciowego i cebuli. Treść stanowią zaś ryż, pieczarki i gotowany indyk. Pyszna, treściwa i cudownie pachnąca zupa na co dzień i od święta.

Składniki

  • 200 g gotowanego mięsa z indyka

  • 10 pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 15-20 liści szałwii

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 100 g brązowego ryżu

  • 1 małe opakowanie kremówki

  • sól i pieprz

  • tarty parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i posiekać, selera i szałwię umyć i również posiekać, wszystko razem zeszklić w garnku na połowie masła - wystarczy 4 minuty.

  • Po tym czasie dodać mąkę i smażyć ok 2 minut, po czym wlać do zasmażki szklankę bulionu i dokładnie wymieszać.

  • Gdy zasmażka rozpuści się w bulionie dodać resztę wywaru i zagotować.

  • Gdy zupa zacznie wrzeć dodać ryż i gotować aż będzie miękki.

  • W tym czasie obrać i pokroić pieczarki i podsmażyć je na reszcie masła, przyprawić solą i pieprzem.

  • Smażone grzyby dodać do bulionu razem z mięsem z indyka.

  • Na koniec zaprawić kremówką i przyprawić do smaku pieprzem i solą.

  • Zupę podawać posypaną parmezanem.

Ocena: 0