Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to prosta zupa o wielkim smaku. Bazą do niej jest niezwykle aromatyczna zasmażka z dodatkiem świeżej szałwii, selera naciowego i cebuli. Treść stanowią zaś ryż, pieczarki i gotowany indyk. Pyszna, treściwa i cudownie pachnąca zupa na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 200 g gotowanego mięsa z indyka
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 15-20 liści szałwii
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 g brązowego ryżu
- 1 małe opakowanie kremówki
- sól i pieprz
- tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i posiekać, selera i szałwię umyć i również posiekać, wszystko razem zeszklić w garnku na połowie masła - wystarczy 4 minuty.
- Po tym czasie dodać mąkę i smażyć ok 2 minut, po czym wlać do zasmażki szklankę bulionu i dokładnie wymieszać.
- Gdy zasmażka rozpuści się w bulionie dodać resztę wywaru i zagotować.
- Gdy zupa zacznie wrzeć dodać ryż i gotować aż będzie miękki.
- W tym czasie obrać i pokroić pieczarki i podsmażyć je na reszcie masła, przyprawić solą i pieprzem.
- Smażone grzyby dodać do bulionu razem z mięsem z indyka.
- Na koniec zaprawić kremówką i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Zupę podawać posypaną parmezanem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw