Mniamuśna zupa borowikowa: przepis na grzybową z prawdziwkami, makaronem i ziemniakami

Mniamuśna zupa borowikowa: przepis na grzybową z prawdziwkami, makaronem i ziemniakami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mniamuśna zupa grzybowa z prawdziakami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Borowikowa to zupa mniamuśna do imentu. Polecam przepis na grzybową ze świeżymi prawdziwkami, makaronem i ziemniakami. Zupa borowikowa pasuje na dzień powszedni i od święta. Po prostu mniam-mniam! 

Składniki

  • 350-400 g borowików szlachetnych

  • 3 ziemniaki średniej wielkości

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 50 g suchego makaronu np. krajanki

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę oraz marchew i smażyć 2-3 minuty.

  • Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna naczynia.

  • Wlać 1,5 l wody, czyli około 6 szklanek. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem.

  • Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz suchy makaron. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane.

  • Rozlać do talerzy i podawać z kromką świeżego chleba.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).