Mniamuśna zupa borowikowa: przepis na grzybową z prawdziwkami, makaronem i ziemniakami

Zupa borowikowa z makaronem i ziemniakami
Autor: Shutterstock Mniamuśna zupa grzybowa z prawdziakami 
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Borowikowa to zupa mniamuśna do imentu. Polecam przepis na grzybową ze świeżymi prawdziwkami, makaronem i ziemniakami. Taka sycąca, wypasiona zupa borowikowa pasuje na dzień powszedni i od święta. Po prostu mniam-mniam! 

Wielbicielom zup grzybowych dedykuję kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

Zajrzyj do galerii i zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe

SKŁADNIKI

  • 350-400 g borowików szlachetnych
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 50 g suchego makaronu np. krajanki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę oraz marchew i smażyć 2-3 minuty.
  • Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna naczynia.
  • Wlać 1,5 l wody, czyli około 6 szklanek. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz suchy makaron. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane.
  • Rozlać do talerzy i podawać z kromką świeżego chleba.
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej