Zapiekane ziemniaki
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ziemniaki zapiekane faszerowane mięsem mielonym są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne. Wystarczy wydrążyć miąższ, napełnić je farszem i zapiec lub udusić.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 6 podłużnych ziemniaków
- 3 pomidory
- przyprawy korzenne
- szczypiorek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z posiekaną cebulą i odsączoną kukurydzą. Dodać zmielone przyprawy, sól oraz pieprz.
- Uformować niewielkie płaskie kotleciki i lekko obsmażyć na patelni.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Lekko wydrążyć.
- Na każdej części ułożyć kotlecik, plaster pomidora, posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Ułożyć oddzielnie na folii aluminiowej, zawinąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby