Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Młode ziemniaki. Czekamy na nie z utęsknieniem całą zimę i przedwiośnie, a gdy się pojawią, nawet te zagraniczne, nic nie zdoła nas powstrzymać. Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem doskonale będą smakowały w towarzystwie sadzonego jajka i zsiadłego mleka, maślanki bądź kefiru.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 młody por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki startego parmezanu
- 150 g boczku wędzonego lub parzonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie myjemy młode ziemniaki. Nie obieramy ich tylko kroimy na pół i wrzucamy do garnka z osoloną wodę. Gotujemy do miękkości.
- W tym czasie siekamy pora i czosnek oraz boczek. Podsmażamy boczek na małym ogniu. Nie dodajemy masła ani oliwy, tylko czekamy aż tłuszcz z boczku się wytopi. Następnie wrzucamy pora i czosnek i przesmażamy aż por zmięknie.
- Odcedzamy ziemniaki. Następnie delikatnie skrapiamy je cytryną (nabiorą wtedy kruchości).
- Do tak przygotowanych ziemniaczków wrzucamy zawartość patelni z porem i boczkiem i wstrząsamy garnkiem, aby składniki się wymieszały.
- Posypujemy parmezanem. Tak przygotowane danie można zjeść z kefirem albo same. Smacznego!