Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc
Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gofry ziemniaczane to niedrogi i efektowny sposób na wykorzystanie ziemniaków i resztek wędlin. Kusząca forma, mniej kalorii niż w przypadku placków, same zyski
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Gofry ziemniaczane z wędliną choć w smaku przypominają placki ziemniaczane, to są od nich zdecydowanie mniej kaloryczne. Efektowna forma zachęci do ich zjedzenia nawet niejadka.
Składniki
1 kg ziemniaków
200 g wędliny
2 cebule
1 czerwona papryka
czosnek granulowany
mielona słodka papryka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
pieprz i sól do smaku
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Obraną cebulę drobno posiekać.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki), odcisnąć z nadmiaru płynu. Płyn odstawić, wodę z wierzchu odlać, a skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
Paprykę drobno pokroić, podobnie zrobić z wędliną
Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojoną wędlinę i paprykę, jajka, oba rodzaje mąki, starannie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać i nasmarować tłuszczem za pomocą silikonowego pędzelka.
Nakładać porcje ziemniaczanego ciasta i piec do uzyskania złotego koloru. Podawać natychmiast, ale takie gofry smakują też doskonale odgrzewane w piekarniku.
Gofry ziemniaczane z wędliną mogą być imprezową przekąską albo samodzielnym obiadem. Warto wtedy podać do nich ciepły sos grzybowy, można też podać je z sosem tzatziki albo kwaśną śmietaną. W wersji luksusowej można zastąpić wędlinę wędzonym łososiem lub pstrągiem.