Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych

Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gofry ziemniaczane to niedrogi i efektowny sposób na wykorzystanie ziemniaków i resztek wędlin. Kusząca forma, mniej kalorii niż w przypadku placków, same zyski

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Gofry ziemniaczane z wędliną choć w smaku przypominają placki ziemniaczane, to są od nich zdecydowanie mniej kaloryczne. Efektowna forma zachęci do ich zjedzenia nawet niejadka.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g wędliny

  • 2 cebule

  • 1 czerwona papryka

  • czosnek granulowany

  • mielona słodka papryka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • pieprz i sól do smaku

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną cebulę drobno posiekać.

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych  oczkach (jak na placki), odcisnąć z nadmiaru płynu. Płyn odstawić, wodę z wierzchu odlać, a skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.

  • Paprykę drobno pokroić, podobnie zrobić z wędliną

  • Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojoną wędlinę i paprykę, jajka, oba rodzaje mąki, starannie wymieszać.

  • Gofrownicę rozgrzać i nasmarować tłuszczem za pomocą silikonowego pędzelka.

  • Nakładać porcje ziemniaczanego ciasta i piec do uzyskania złotego koloru. Podawać natychmiast, ale takie gofry smakują też doskonale odgrzewane w piekarniku.

Gofry ziemniaczane z wędliną mogą być imprezową przekąską albo samodzielnym obiadem. Warto wtedy podać do nich ciepły  sos grzybowy, można też podać je z sosem tzatziki albo kwaśną śmietaną. W wersji luksusowej można zastąpić wędlinę wędzonym łososiem lub pstrągiem.

Ocena: 5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.