Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Bataty nazywane są słodkimi ziemniakami
Bataty, inaczej pataty, to rośliny nazywane słodkimi ziemniakami. Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, ale uprawiane są w różnych częściach świata. Sprawdź, jakie właściwości mają bataty oraz jakie jest ich zastosowanie w kuchni.
Wypróbuj nasze przepisy na dania z batatami! Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem
Zupa z batatów, zielonej soczewicy i kurczaka: przepis na zupę ze słodkich ziemniaków z soczewicą
Bataty: co to za roślina?
Bataty to bulwy rośliny wilec ziemniaczany, która przynależy do rodziny powojowatych (i pięknie kwitnie!). Są słodkie w smaku, dlatego na zasadzie zewnętrznego podobieństwa do kartofli zyskały miano słodkich ziemniaków.
Właściwości batatów
Pataty zawierają dużo witamin: A, C, B6, PP, białka i błonnika. Mają też żelazo, potas, miedź i mangan. Są zdrowe i niskokaloryczne - 100 g batatów to tylko 85 kcal. Zawarte w nich enzymy rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest prawie zerowa. Zawierają śladowe ilości tłuszczu.
Bataty obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a duża ilość beta-karotenu poprawia wygląd skóry. Chronią przed chorobami oczu i układu krążenia, astmą, osteoporozą.
Zastosowanie kulinarne patatów
Pataty można dodawać do zapiekanek, zup, sałatek a także zrobić z nich pyszne frytki. Wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię i alkohol.
Kupując bataty, sprawdzajmy, czy mają całą skórkę - nie powinna być ona popękana. Wybieramy sztuki jędrne o gładkiej, suchej skórce. Możemy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu w temp. do 12 st. C., ale nie w lodówce. Nie przetrzymujemy ich dłużej niż miesiąc.