Kasza manna: wartości odżywcze, zastosowanie
Kasza manna to produkt spożywczy o wielu zaletach. Można ją szybko przygotować, doskonale syci głód, świetna jako dodatek do rosołu, czy mięsa. Jeszcze lepsza na słodko. Kasza manna jest dobra nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, szczególnie seniorów. Polecamy również artykuł Jak gotować różne kasze?
Spis treści
Co to jest kasza manna?
Kasza manna to drobno zmielone ziarna pszenicy. Istnieją różne grubości tej kaszy. Również semolina jest kaszką pszenną. Rozróżnia się także kaszę manną zwykłą i kaszę manną błyskawiczną. Manna błyskawiczna jest wcześniej poddana obróbce termicznej, dzięki temu można ją przygotować bardzo szybko.
Doceń także inne rodzaje popularnych kasz: gryczana jaglana jęczmienna
Wartości odżywcze kaszy manny
Kasza manna to bogate źródło skrobi oraz białka roślinnego (glutenu). Dostarcza także związków niezbędnych ludzkiemu organizmowi: witamin z grupy B, witaminę PP, kwas foliowy oraz mikroelementy: potas, żelazo, magnez i jod. Zawiera również sporo cennego błonnika.
Kasza manna ma opinię kaloryczne, to prawda, że 100 g suchej kaszy to 348 kcal. Ale już porcja kaszy manny na mleko to tylko 218 kcal. Mniej niż porcja fabrycznych płatków dosładzanych i sztucznie barwionych. Kasza manna ma wysoki indeks glikemiczny, nie zalecana jest diabetykom. Kasza manna to także gluten w czystej postaci, dlatego zabroniona jest dla osób na diecie bezglutenowej.
Kasza manna jest lekkostrawna. Dlatego polecana jest dzieciom, seniorom oraz wszystkim osobo z dolegliwościami przewodu pokarmowego (nadkwaśność, wrzody żołądka, problemy z trawieniem).
Zastosowanie kaszy manny
Kasza manna to szybki sposób na zdrowe, sycące śniadanie w postaci kleiku na wodzie (bezlaktozowy) lub mleku. Ugotowana na gęsto, wystudzona i pokrojona zamienia się w pyszny dodatek do czystych zup na bazie bulionu.
Polecamy przepis na Kaszę manną gotowaną na wodzie - lekkostrawny kleik
Gęsty słodki kleik z kaszy manny podany z konfiturą to wyśmienity deser.
Polecamy przepis na Tartę grysikową: francuski deser z kaszki manny
Kasza manna jest też dobrym zagęszczaczem zup, na przykład rosołów, także sosów oraz farszów, ponieważ w smaku jest delikatna i nie zmienia smaku potraw.
Kasza manna świetnie nadaje się do wypieków, ciasto będzie miało interesującą strukturą, oraz do przygotowania nadzienia do tart.
Polecamy przepis na Tartę z morelami i kremem z kaszki manny
Dla kaszomaniaków
Wielbiciele kasz mogę dzisiaj wybierać z wielu wartościowych odmian kasz. Każda kasza ma na co innego do zaoferowania, szczególnie jeśli chodzi o smak. Polecamy wszystkim:
Pęczotto z grzybami - polski superfood