Sałatka orientalna z ciecierzycą

2021-03-29
Sałatka orientalna z ciecierzycą
Autor: Shutterstock Taka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa!
średni
30 min
4

Warto dodawać do potrawy papryczkę chili. Kapsaicyna w niej zawarta znacznie przyśpiesza metabolizm. Jedząc jedną łyżeczkę papryczki chili każdego dnia, spalamy około 25 kcal. Inne przyprawy, które mogą pomóc spalić tłuszcz, to imbir, pieprz cayenne, kurkuma, cynamon. Te produkty wpływają na zwiększenie termogenezy organizmu, czyli podwyższenie temperatury ciała. Wówczas organizm będzie musiał dążyć do utrzymania swojej stałej temperatury, co będzie kosztowało go dużo energii. W ten sposób spalimy tłuszcz bez wysiłku.

Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 350 g mieszanki sałat z roszponką
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać ciecierzycę, oprószyć kuminem, kolendrą i szczyptą chili. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do lekkiego zrumienienia. Sałatę przełożyć do miski.
  • Ogórek, pomidory, cebulę, rzodkiewki i awokado pokroić w kostkę wielkości ziaren ciecierzycy i wymieszać z sałatą. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, ocet, szczyptę soli i pieprzu, sos wymieszać z warzywami.
  • Na sałatę wyłożyć mieszankę warzywną, posypać ciepłymi ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki.