Pudding chia z jeżynami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pudding chia smakuje wyśmienicie i wygląda zjawiskowo. A do tego zawiera sporą ilość błonnika, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. W dużej mierze to zasługa nasion chia, które można przygotowywać na napojach roślinnych.
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
SKŁADNIKI
- szklanka jeżyn (lub innych owoców: truskawek, malin, borówek)
- szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ewentualnie łyżka syropu klonowego (do smaku)
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wrzucić owoce, mleko, wiórki kokosowe i nasiona chia. Dodać wanilię i, ewentualnie, syrop. Zmiksować i odstawić na pół godziny.
- Ponownie zmiksować lub wymieszać łyżką i przełożyć do dwóch miseczek albo pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem deser udekorować owocami.