Kurczak po chińsku z makaronem gryczanym
2021-03-29
średni
45 min
4
To danie kusi swoim aromatem - dodatek egzotycznych przypraw sprawia, że mięso z kurczaka nabiera niezwykłego smaku. Jest lekko pikantne i łagodne jednocześnie!
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
SKŁADNIKI
- 35 g ugotowanego makaronu gryczanego
- 100 g filetu z kurczaka
- 50 g marchewki
- 50 g selera korzeniowego
- 100 g kapusty włoskiej
- 1/5 sztuki cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- kawałek imbiru
- szczypta słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić w paseczki, włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty z sosu sojowego, miodu, imbiru, papryki słodkiej. Zostawić w lodówce na 30 minut.
- W tym czasie pokroić warzywa w paski. Kurczaka obsmażyć na oleju rzepakowym na patelni, dodać pokrojone warzywa. Całość poddusić jeszcze kilka minut.
- Podawać z makaronem gryczanym (lub makaronem ryżowym).
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?