Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Autor Zdjęcia: EZ
Zupa-krem z buraków jest aromatyczna i ma lekko egzotyczny smak!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mleko kokosowe zawiera składniki mineralne – mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jest w nim również niewielka ilość witamin, m.in.: C, niacyna, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.
Składniki
3–4 buraki
cebula
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego kłącza imbiru
puszka mleka kokosowego (400 ml)
750 ml wody
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
2 łyżki soku z cytryny albo limonki
olej do smażenia
garść natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Buraki oczyścić, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.
Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażać. Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli.
Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką pietruszki (można użyć też kolendry).
Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl