Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Autor Zdjęcia: EZ

Zupa-krem z buraków jest aromatyczna i ma lekko egzotyczny smak!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mleko kokosowe zawiera składniki mineralne – mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Jest w nim również niewielka ilość witamin, m.in.: C, niacyna, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.

Składniki

  • 3–4 buraki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 cm świeżego kłącza imbiru

  • puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 750 ml wody

  • szczypta cynamonu

  • szczypta ostrej papryki

  • 2 łyżki soku z cytryny albo limonki

  • olej do smażenia

  • garść natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Buraki oczyścić, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.

  • Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażać. Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli.

  • Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką pietruszki (można użyć też kolendry).

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl

Ocena: 5