Ziemniaki zapiekane z klopsikami

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane z klopsikami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ziemniaki zapiekane z klopsikami to pyszne danie z jednej blachy. Idealne dla tych, co nie chcą lub nie mogą smażyć. Za jednym zamachem otrzymujemy wiejskie ziemniaczki i doskonałe klopsiki. Teraz wystarczy tylko podać sos pomidorowy i obiad gotowy. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • oraz
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić ponownie do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Odcedzić.
  • Ziemniaki ułożyć na dnie blachy do pieczenia posmarowanej 1 łyżką oleju. Pozostały olej wymieszać z tymiankiem i suszonymi paprykami. Polać tą mieszaniną ziemniaki i wymieszać.
  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, tartą bułką oraz przyprawami. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki układać na ziemniakach.
  • Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
  • Ziemniaki z klopsikami podawać z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.