Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi

Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielbiciele mogą ziemniaki posypać tartym serem żółtym 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi to sycące danie dla całej rodziny. Można także potraktować je jako ciekawy dodatek do dań mięsnych. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 150 g słoniny

  • 150 g jabłek

  • 200 g ogórków konserwowych

  • sól, pieprz i majeranek do smaku

  • 150 ml rosołu

  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem majeranku, ugotować na półmiękko, odcedzić.

  • Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić na patelni, połączyć z ziemniakami, podsmażyć.

  • Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

  • Ogórki również pokroić na kawałki.

  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem.

  • W naczyniu układać ziemniaki naprzemiennie z jabłkami i ogórkami, przesypując przyprawami.

  • Zalać rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i zapiec w gorącym piekarniku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4