Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka: przepis na obiad drwala

Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka: przepis na obiad drwala
Autor: Shutterstock Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka
łatwy
20 min
4

Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka to niezwykle łatwy przepis na obiad godny drwala. Syty posiłek z jednej blachy to najlepsze rozwiązanie w naszym zabieganym świecie. Wystarczy obrać ziemniaki. Dodać pałki kurczaka. Przyprawić suchymi przyprawami. Wreszcie wstawić całość do piekarnika. Teraz możemy spokojnie czekać na pyszny obiad!

SKŁADNIKI

  • 8 pałek  kurczaka, czyli podudzi 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 łyżeczki świeżego
  • 1 kg  ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki wielkości dwóch kęsów. 
  • Pałki kurczaka oprószyć majerankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. 
  • Olej wymieszać ze sproszkowaną papryką. 
  • Ziemniaki  umieścić w brytfannie lub naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Polać olejem z papryką i wymieszać.
  • Na wierzchu ułożyć parki kurczaka. Naczynie okryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz, aby lepiej akumulować ciepło. Zobacz koniecznie: Jak używać folii aluminiowej? 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aby pałki się zrumieniły. 
  • Pałki kurczaka i ziemniaki podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej