Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem: pomysł na wykorzystanie resztek szynki

Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem: pomysł na wykorzystanie resztek szynki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i pożywna zapiekanka z makaronu, szynki i zielonego groszku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekany makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na wykorzystanie resztek gotowanej szynki. Sycąca zapiekanka sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

Składniki

  • 500 g makaronu typu rurka cięta

  • 50 g masła pokrojonego w kostkę

  • 50 g mąki uniwersalnej

  • 500 ml mleka

  • 2 szklanki ostrego sera żółtego

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 2 szklanki gotowanej szynka pokrojonej w kostkę

  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą lub masłem.

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. 

  • W rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj mleko porcjami i mieszaj do uzyskania gęstego beszamelu. Dodaj ser i przyprawy. 

  • Do sosu serowego dodaj odcedzony makaron, szynkę i groszek. Wymieszaj. 

  • Przełóż mieszaninę makaronu i sera do naczynia do pieczenia.

  • Piecz bez przykrycia przez 20–25 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5