Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Podrzucamy pomysł na zapiekankę z dynią i mięsem mielonym polaną sosem pomidorowym. Łatwą i smaczną zapiekankę dyniową przyrządzisz w niecałe 40 minut. Dodaj dużo żółtego sera, aby apetycznie się ciągnął po nabraniu na widelec.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 30 dag pomidorów
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek na 2 minuty i odcedzamy.
- Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
- Cebulę obieramy, siekamy i dusimy na 1 łyżce masła. Dodajemy pomidory, a gdy zaczną mięknąć wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
- Na patelni podsmażamy mięso mielone dodając sól i pieprz.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy na dnie dynię. Na niej równą warstwą rozkładamy mięso i całość zalewamy sosem z pomidorów.
- Zapiekankę wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C. Po 15 minutach pieczenia posypujemy potrawę żółtym serem i dalej zapiekamy, aż skórka będzie złota i chrupiąca.