Zapiekanka twarogowo-owsiana z owocami i waniliową pianką

Zapiekanka twarogowo-owsiana z owocami i waniliową pianką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekankę można przyrządzić z dowolnymi owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znakomita zapiekanka z twarogu z płatkami owsianymi i owocami może stanowić pyszny deser lub sycącą przekąskę. Warto wykorzystać do jej przygotowania ulubione owoce - my polecamy owoce jagodowe.

Składniki

  • 125 g twarogu

  • 3 zółtka

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 3 łyżki miodu

  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 100 g owoców ( truskawek, malin, jeżyn, jagód)

  • 50 g płatków owsianych

  • 2 łyżki masła

  • 1 białko

  • masło i bułka tarta do formy

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, żółtkami, 1/3 miodu, skórką pomarańczową i połową cukru waniliowego.

  • Do masy twarogowej dodać umyte i osuszone owoce, delikatnie wymieszać.

  • Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki owsiane, dodać łyżkę miodu.

  • Płatki przestudzić o dodać do masy. Białko ubić na pianę i również dodać do sera, delikatnie wymieszać.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niego masę.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min.

  • W kąpieli wodnej utrzeć 2 żółtka z 1 łyżką miodu, sokiem cytrynowym i połowa opakowania cukru waniliowego.

  • Porcję zapiekanki podawać z porcją pianki waniliowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1