Zapiekanka ryżowa z truskawkami: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zapiekanka ryżowa z truskawkami jest propozycją typowo sezonową i doskonałym pomysłem na słodką kolację albo sycący deser. Jeśli masz ochotę na inne owoce, możesz śmiało zastąpić truskawki np. jabłkami. Zapiekanka smakuje bardzo dobrze na ciepło i już po wystygnięciu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować na mleku. Odcedzić
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C
- Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z ugotowanym ryżem. Podzielić na dwie części.
- Truskawki umyć, pokroić na połówki.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć warstwę ryżu, na to truskawki i znów ryż.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 40 min.
- Sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.