Zapiekanka gołąbkowa

2021-03-29
Zapiekanka gołąbkowa: genialny przepis na najłatwiejsze gołąbki
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Zapiekanka gołąbkowa to pyszne danie obiadowe z naszych ulubionych składników. Niewątpliwą zaletą zapiekanki jest jej proste przygotowanie. Zamiast zawijać tradycyjne gołąbki, wszystko umieszcza się w jednym garnku i na godzinę zapomina o obiedzie. Zapiekanka a la gołąbki najlepiej smakuje podana z sosem pomidorowym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała lub ½ dużej kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepsze z łopatki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g sera tartego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • ewentualnie sos pomidorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić, odstawić.
  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce masła. 
  • Wymieszać ryż, surowe mięso i uduszoną cebulę. 
  • W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i przygotować białą zasmażkę. Wlać mleko, dodać sól, pieprz i słodką paprykę czerwoną, zagotować, mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie wyłożyć połowę obgotowanej kapusty. Na kapuście ułożyć masę mięsno-ryżową, następnie ponownie ułożyć pozostałą kapustę.
  • Na wierzch wylać sos beszamelowy
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia posypać zapiekankę tartym serem. 
  • Podawać z sosem pomidorowym.