Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zapiekane roladki z cukinii możesz nadziewać farszem, jaki lubisz najbardziej - sprawdzą się tu zarówno warzywa zmieszane z serem, jak i reszta sosu spaghetti bolognese. W naszym przepisie proponujemy farsz z mielonego mięsa duszonego z koncentratem pomidorowym.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30o g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz i cukier do smaku
- po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- 2-3 cukinie - zależy od ich wielkości
- 1 duża kulka mozzarelli
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać lekko solą, położyć na sicie, żeby zmiękła i żeby nadmiar soku ściekł.
- W tym czasie przygotować nadzienie: mięso podsmażyć na oleju wraz z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, bazylię i oregano oraz koncentrat pomidorowy rozrobiony w połowie szklanki wody. Dodać też cukier. Dusić do odparowania sosu.
- Lekko przestudzić, nakładać farsz na plastry cukinii i rolować je. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem - końcem plastra do dołu.
- Zalać sosem przygotowanym z rozmieszanego z jajkiem jogurtu i dwóch serów startych na tarce. Sos można posolić i popieprzyć do smaku.
- Cukiniowe roladki zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.